Posts

Trip ke Kundasang, Sabah 2017

Kundasang, Sabah 2017

Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah bertemu kita kembali dalam tahun baru 2017!! Harini KC nak cerita pengalaman KC ke Kundasang Sabah.
Ha kenapa Kundasang? Kenapa bukan Semporna ke Mabul ke..okay meh sini KC nak habaq. Ceritanya sedang kakak KC main FB tetiba dia cakap.

“Jom pergi Kundasang!”

KC pun jawab, “Jom, jom” sebab KC tak pernah pergi Sabah lagi. Jadi KC pun setuju jela nak join pergi Kundasang sebab nak makan seafood tak pernah pergi Sabah kan.

Sebenarnya perancangan untuk Tahun 2017 banyak. Nak pergi Lombok lah, Jepun la, Korea la.Tapi siapa dapat menduga, dari nak ke Oversea, tak jadi terus ke Sabah la. Okay intro terpanjang pulak. Meh kita start!

Tiket

Tiket flight kitorg beli masa promo yang tak berapa nak promo tu pertengahan tahun 2016. Dapat harga RM145 return KUL-BKI. Kalau tunggu promo korang mungkin boleh dapat harga RM70 return.

Kitorg pergi berempat je.Mak, Angah, Kak Lang, dan #sibongsu KC. Sebenarnya  10 org (9 dewasa, 1 budak). Last Minute yang l…

Itinerary Tokyo 6 Hari 5 Malam

Image
Assalamualaikum wbt.
Dah 3 Bulan KC tinggalkan bumi Matahari terbit, hari ni baru ada masa nak tulis itinerary dan pengalaman masa kat sana.

KC pergi Tokyo seorang diri. Tak berteman. Cuma adalah jumpa anak angkat mak kat sana. Tapi still kira pergi berseorangan la.

Beberapa kawan ada yang tanya, travel solo ni mak kau bagi pulak. FYI, KC siap buat paperwork and tunjuk kat mak tau (read: sarcasm). Tak perlu lah cerita banyak, mak bagi ke, laki bg ke, nenek bagi ke, yang penting KC dah sampai dah selesai dah selamat pun balik Malaysia. Alhamdulillah. So, this time KC akan cerita sedikit itinerary @ perjalanan KC selama 6hari 5 malam ke Tokyo. Mana-mana readers yang nak guna itinerary KC, ambik lah, KC halalkan semuanya. Tapi KC nak pesan, itinerary Tokyo ni tak padat dan santai-santai je, bukan Touch and Go ye. Hehe.



Day 1~ 8 Nov 2017
KUL – HND (Lebih Kurang 6hours 30minutes) Sampai sana pukul 10 malam waktu Japan (9 malam waktu Malaysia). Mula-mula sampai tu rasa waahhhh excited sangat okay …

Itinerary dan Kos bercuti di Tawau, Sabah

Image
Hi Assalamualaikum wbt.


Sementara tengah ada mood nak menulis ni, better KC taip itinerary ke Tawau. Ini kali kedua KC ke Sabah dan yang first dulu pergi KK, this time ke Tawau pulak.

Okay, I'm in L.O.V.E with Sabah!

Kami seramai 20 orang fly ke Tawau pada 6 Sept 2017 - 9 Sept 2017. Tujuan asal kami ke Tawau kali ni adalah untuk Seafood Hunting sebab masa kitorang dekat KK, seafood dia mahal naww naw.


Hari Pertama

Kami bertolak dari dari rumah jam 1 pagi. Sampai airport terus makan KFC sebab masing2 tak makan dinner semalam. Pukul 3 pagi kami drop luggage. Dah masuk kat gate J (Alhamdulillah dekat. Nasib bukan gate K. * Ada cerita pasal gate K. KC ada sebut dalam entry yang lepas, boleh baca sini.

So kami punya flight jam 6.50 am.

Sampai Airport Tawau jam 9.45 am. Dah sampai tu kami lunch dekat Jesselton kat bawah escalator airport tu je sambil tunggu flight kakak. ETA jam 10.25 am.

Jujur cakap, memang sedap makanan dia, mihun sup sedap tapi semangkuk RM9.70 lah. Hehehe.

Settle ba…